måndag 18 januari 2010

Specialprovning & Årets Vinkrog i Falkenberg!!!!

Godkväll kära läsare!
Januari börjar året, februari kommer näst hmmm hmm hmm hmm hmm...osv. I dessa solsnåla dagar måste man skämma bort sig, vilket många gjort de senaste veckorna. Falkenbergsrevyn snurrar på vilket ger oss, och resten av krogarna i stan, massor av härliga gäster. I går, söndag, hade munskänkarna årets första provning i vår källare, förhoppningsvis blir det fler.

Provningen var i sig lite speciell. Vi har länge velat sprida vårt budskap och vår lilla kunskap om just mat- och dryckeskombinationer. Och att dessa kombinationer inte vanligtvis behöver vara traditionella. Vilket forum för detta passar då bättre än munskänkarna. Vi körde, för fullsatt salong, en femrätters smakprovningsmeny och till detta minst två olika drycker som vi tyckte var intressanta, oftast en traditionell, klassisk dryck och en, som jag formulerade det, rebellisk dryck, som man kanske inte hade några förväntningar på men som smakade underbart.

Vi började med en anklevercréme på knäcke från Harplinge tillsammans med äppelchutney. Till detta severades dessertvin samt en mörk veteöl, Erdinger Dunkel. Nr två var rökt, rimmad lax, med avocadocréme, och salta anyapotatis. Till detta kom en Riesling Cuvée reserve och en Paulaner Weissbier. Nästa rätt var ugnsbakad gris-sida, en rödbetssky, 3 varianter på lök, och en palsternackspuré. Här gavs tre olika drycker! En vit, argentisk Chardonnay i form av Luigi Bosca , en röd fransman vid namn Mas Las Cabes, samt den skotska, fatlagrade alen Innis & Gunn. Det ska väl sägas att hela restaurangen var uppdelad i många bord, där alla bord fick varsitt protokoll. Vi presenterade maten men höll inne med drycken då vi inte ville skapa förutfattade meningar. När man på protokollet fyllt i bordsbetyget för mat- och dryckeskombinationen avslöjades drycken. 4:e rätten var en fräschör efter all mat, i form av en lime- & citronmousse med mandelflarn och espressoglace. Till detta fyllde vi upp Innis & Gunn-glaset samt hällde upp en fatlagrad rom, Plantation Barbados. En öl till en dessert är för det första lite ovanligt, dessutom en öl som man precis druckit till kött är ännu intressantare. Sist serverades en liten ostbricka med äkta parmesan, en härligt ädelost samt en lagrad kvibille cheddar. Till detta var vi en smula mer traditionella och severade ett portvin, Grådask samt en Santi Amarone från 2006.

Det allra mest intressanta tycker jag var alla olika åsikter. Detta var vi mycket måna med att påpeka, vikten av allas skillnader. Vi är alla olika och vi har således olika smaklökar och tycken. Vissa tyckte riesling till rökt lax var makalöst bra, vilket andra tyckte var katastrofalt. En del häpnades över att en vaniljig öl funkade till både kött och mousse och många chockerades över en chardonnays förträfflighet till sidfläsk.

Det hela var en mycket trevlig provning, med så många intresserade, öppna och glada gäster.

Sist men inte minst får vi väl banka oss själva lite på ryggen. I och med Munskänkarnas provning avslöjades också att vi på Källaren Laxen, för andra året i rad, utnämndes till Årets Vinkrog i Falkenberg 2009!! Mer info om detta kommer framöver.

Inom ett par dagar sätter jag samman medelbetygen för varje kombination och lägger upp det här på bloggen. Kanske speciellt intressant för er som var med på provningen!

Ha det fint!
/Alex

1 kommentar:

  1. Viken spännande provning! Det vattnas i munnen. Ni är så härligt kreativa, engagerade och glädjebringande! Heja er och er fina restaurang!

    SvaraRadera

Bloggintresserade