onsdag 18 februari 2009

Mackmyra-provning 17/2

Hej hej hemskt mycket hej!

Igår hade vi en kylig februaritisdag med näst intill fullsatt restaurang. Detta mycket tack vare vår efterlängtade Mackmyra-provning. För er som ännu är obekanta med begreppet Mackmyra så är det kort och gott vår första svenska maltwhisky.


Ett par vänner bestämde sig i slutet på 90-talet för att börja tillverka whisky. Sagt och gjort, ett par år senare hade man den första whiskyn klar att lagras. När de första flaskorna såldes på systembolaget 2006 var köerna lika långa som timmarna dan före dopparedan runt om i Sverige och succèn var ett faktum. Självklart är ju således smaken som baken och meningarna är ofta vitt skilda om smaker, vad som är bra eller dåligt och värt att lägga pengar på men nu har vi en Svensk whisky som även fått bra respons utomlands.

Erik Bräck från Mackmyra höll igår en provning på ca 2 h efter att de malttörstande gästerna fått avnjuta en Wallenbergare med paprikakompott, örtrostade potatis samt en smakrik sås med rökiga whiskytoner. Åsikterna var många och konsten att hitta smaker som vanilj, torkad frukt eller tjära är inte en självklarhet, men hur som helst så verkade alla medverkande otroligt nöjda med både mat, och självklart också Eriks eminenta provning där inte mindre än 6 olika Mackmyra-versioner klarades av. För de som inte nöjde sig med rökig svensk whisky, testade en del våghalsiga personer vår nyinkomna Octomore med nätta 130 ppm, alltså en av världens mest rökiga whiskys. Att sedan efter denna rökiga jätte försöka finna smaker i en whiskylagrad ale, Innis & Gunn, var väl egentligen som att dricka Corona efter en 5- 6 Guinness...









Det ska väl tilläggas att för de som är intresserade så finns alla Mackmyras Preludium i Källarens whiskysortiment tillsammans med ett 50-tal andra internationella sorter.


Ha det fint i vårt härliga vårväder och kör försiktigt (speciellt nere vid hamngatan där det numera är 30...)


/AB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade