onsdag 10 juni 2009

"Ur svenska hjärtans djup en gång..."

Nationaldagen den 6/6 2009 blir en dag att minnas för gourmeter, vinsmakare och livsnjutare.

Nationaldagen den 6/6 2009 blir inte en dag att minnas för svenska fotbollsfans, danska förrädare eller Mikael Nilsson.

För andra året i rad anordnade vi på Källaren Laxen en exklusiv nationaldagsmeny. Inte mindre än 7 rätter avsmakades tillsammans med passande vin och Olle Nordahl höll låda och kåserade, limerickade och var allmänt tungvrickande.

Kvällen började med Klassisk kalixlöjrom på torkad kavring och en skojig champagne i form av Joseph Perrier Royale Rosè. Därefter bjöds det på gravad, egen-rökt Hjort från Ulvered med anklevercrème, flagad mandel och sockerstekta rödbetor, till detta en vit Hugel Gentell Pinot-Gris.

Sedan kom en Halstrad, lättrimmad (limmad, svimmad, simmad=) Hälleflundra med vit sparris, ört-citrus hollandaise & cheddarfylld mandelpotatis. Till den serverades en Dom Grand Roche Bourgogne, härligt med ett elegant rött vin till en välsmakande och relativt kraftig fisk.

Efter fisken var det dags att vila lite, dock innebar inte detta att ingenting serverades. Här kom en Granitè på rabarber och mynta för att fräscha upp och låta magen lugna sig. Efter detta serverades en Kalventrecôte på gödkalv tillsammans med en ljummen potatissallad, en argentinare från Mendoza i form av 2005 Luigi Bosca Cabernet Sauvignon höjde maten ytterligare.

Trots mängder av mat och roliga ideèr hade inte kockarna torka för efter detta dök det upp en specialare i form av "jordgubbsrabarber" tillsammans med en vanilj- och pistagecrème. Till detta en 1995 Moulin Touchais, Loire.

Sist men absolut inte minst avslutades kvällen med ostar & choklad tillsammans med portvin i form av Grådask. Folk satt kvar och åt och njöt fram till tolv-tiden på kvällen och ingen ångrade att man denna kväll valde att njuta istället för att se på miserabel idrottsutövning som konstigt nog kallas landslagsfotboll.

Jag vet att farsan lovade en bild på Olle. Tyvärr hade han varken glasögon eller tekninken i sig denna kväll men jag garanterar, den suddiga figur som syns på bilden, en för dagen, otroligt välklädd sådan, är Olle Nordahl. Inte för att herr Nordahl annars klär sig som en lufs, men idag var han extra stilig.
Legenden himself.

Mvh Alex

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade